Ahad, 4 Mac 2012

HMFD (penyakit tangan kaki dan mulut)

As salam semua.. sekarang kita dikejutkan dengan berita penyakit HMFD singkatan bagi Hand, Mouth, Food Disease. Kata org melayu penyakit Tangan, Kaki dan Mulut.

Apa yg aku tau simptom ni akan diketahui selepas 1minggu. Biasa menyerang kanak2 umur 10tahun ke bawah. ianya berjangkit dan boleh merosakkan sistem jantung dan saraf.

Tanda2 dan gejala:
  1. Ruam dan lepuh di tangan, kaki dan mulut.
  2. Ulser dalam mulut dan kerongkong
  3. Demam
  4. Muntah
  5. Sakit kepala
  6. hilang selera makan
Eloknya kita berjaga2 mulai sekarang terutama anak2 yg di bawah 10tahun. Org dewasa pun boleh terkena jangkitan. Janganlah kita ambik mudah ye. Bila terkena pada diri sendiri baru la nak itulah inilah..mencegah lebh baik dari merawat.

Bagi yang dah dijangkiti atau belum dijangkiti, aku nasihatkan makan lah multivitamin dan vitamin c. Elok untuk ketahanan badan kita.

Untuk maklumat lanjut tentang vitamin dan makanan tambahan boleh terus hubungi saya 0148464169