Khamis, 22 Disember 2011

Apan Polkadot

 As salam...buat apa 2? Kat Kuantan ni dh 2 hari hujan. Baju memangla x kering kan. Duk je kt jemuran 2. Kalau esok hujan lg ingat nk bw baju g dobi utk hot spin, balik terus lipat je. 1 mesin rm3.00. Layan diri memg murah. Mcm Mr.Bean tu..

Selasa 20 Dec aku g kelas masak. Memang tau dh cikgu nk ajar apa sbb aku yg suruh ha3...resepi ada tp nak try sendiri kt rmh malas so bila tgk cikgu buat mjadi barulah semangat nk buat.


APAM POLKADOT

Bahan-bahannya: (70biji)
3 biji telur dari peti sejuk
275gm tepung gandum
220gm gula halus
150ml susu cair
3 s/k baking powder
1 s/k ovelete

Filling: blueberry, kaya, pest oren, kiwi

Cara-caranya:
  1. Putar kesemua bahan kecuali inti hingga kembang.
  2. Bahagikan adunan dan letakkan pewarna
  3. Masukkan dlm plastik dan gunting d bahagian bucu supaya adunana keluar
  4. Tekan ke dpl mangkuk kertas, isi filling dan tutup semula dgn adunan tadi. ambik warna lain picit2 atas adunan td
  5. Kukus 10-15minit.

Pertunangan Adik 17hb dec 2011

Alhamdulillah selepas diduga mcm2 dugaan akhirnya adik no2 telah selamat melangsungkan pertunangan
dgn lelaki pilihannya. Bagi kami apa yg penting kebahagiaannya. Wang ringgit bukanlah penentu kebahagiaan sesebuah rumahtgga.

Dlm usinya dh melangkau 26 thn rasanya dh layak bg dia utk memegang status isteri. Wlu bagaimanapun aku bharap ini yg terakhir.

Pertunangan ini dismbut dgn majlis yg sederhana tp meriah. Apa taknya, tunangnya tu tggal kt blkg rumah mak di kg. Rombongan pun org yg kita kenal. Memg kecoh la bila nk perkenalkan diri 2.
7 kuntum bunga membawa erti 7 beradik.

 Antara hidangan utk tetamu. Antaranya Kari Ikan Tenggiri, Sayur Lemak Umbuk Kelapa, Ayam Goreng berempah, Ikan Kerisi Bawang Goreng, Kerabu Pucuk Paku n Sambal. Mesti korg terliur kan he3...

Saat menyarungkan cincin.

Isnin, 12 Disember 2011

Petrosains

 Sabtu, 5hb Disember perjalanan dari Kuantan ke KLCC. Badan rasa kurang sihat tapi dah berjanji dgn anak terpakalah ku turutkan. Hadiah percutian kerana dapat no 1 masa final exam baru ni.

Ni pemandangan dari luar.Sampai KLCC kul11.30. Tiket kul2 ptg. Sementara menunggu kami jalan2 cari mkn dulu.

 Comey tak patung ni? lupa pulak tanya nama dia he3...
 Ni pintu masuk nk ke dalam Petrosains.
Ni kenderaan utk masuk ke Petrosains. Semasa menaiki gandola ni kita dilarang ama sekali mengambil gambar dan kita diawasi dgn cctv.


Inilah idola Aleen, Einstains. Dapat bergambar mcm ni pun dh ok.

 Tengah mengorek bijih timah menggunakan jengkaut mini. Berat jg nak angkat kepala dia tu.
 Dinosour ni pandai menyanyi tau tp lupa pulak nk ambik video. Lagu rap pulak tu. Versi melayu n english.
Ni contoh lahar gunung berapi.
Antara pameran di dalam petrosains.

Ni bukan buai atau kerusi rehat tau. Bila kita duduk, ia akan bgoyang seperti gegaran gunung berapi.
 Piano gergasi.
 Bila ditekan minyak ini akan berbuih.





Dapat tengok je kereta ni. Agak2 bila dapat naik ye.


Berlakon je ni he3...

Penat berjalan selama 2 jam.

Nampak tak dalam skrin tu? Ada gmbar Aleen dan abahnya.Kita cuma gerakkan badan untuk menepi bola dari masuk ke dalam gol.

 Ni dah macam kat Yun Nam pula. Tengok rambut. Nasib tak ada kutu.
Banyaknya bulu.

Perjalanan dan pemandangan selama 2 jam di dalam Petrosains sangat berbaloi. Dengan tiket dewasa berharga rm15 dan kanak2 secara percuma. Masuk parking dari jam11-6ptg di caj rm18. Amat2 berbaloi he3...sabar je la. 

Rabu, 7 Disember 2011

Cherating


   Salam semua...hari ni cerita baru ye. Biasa cerita lama je maklumlah tak ada idea. jam 6.45 pagi td aku dan anak ikut abang g cherating. Dapat bilik free tp x duduk, rugi kan. Abang tu bukan suka tidur sorg2.

Ni bilik hotel yang abang duduk dari 4-7hb. Nombor 107. Harga, JKR yang bayar so x tau. Abang masuk bilik ni waktu nak solat je. Habis kursus dia balik ke rumah yg jaraknya lebih kurang 60km. Kat Bilik ni ada wifi.

Gelagat c Ayen. Dia mmg suka bergaya. Tengok tu bukan main suka. Posing dgn baju tidur. Masa nak btolak tadi dia baru bangun. Puas kejut.




Ni kolam renang. Yang petak kecik ni untuk kanak-kanak. Yang depan sikit tu utk budak2. Faham kan maksud aku tu he3..
 Gambar kolam budak tadi di sebelah kiri. Ayen skrg ni duk kolam dewasa. Sampai leher aku la. Kat kolam ni kena pakai swimming suit. Aku siap tanya org kt kaunter tadi tp aku tgk org lain selamber je pkai baju biasa tapi aku lebih suka bawa baju renang bukan apa, kdg2 hotel ni ada yg ketat peraturan. Smpaikan boleh suruh kita keluar dari air. Tu kenangan kt Melaka la. Dah serik.
 Oleh sebab ayen dh kesejukan, aku pun keluar kolam dan pergi ket tempat rehat. Ni 1st time Ayen kenal CARROM. Bukan main suka dia.
 Yang ni pula CONGKAK. Kalau melayan dia mesti tak puas2. Penatnya...
 Ni DAM. Aku asyik kalah je. Main benda ni kena cekap tumpuan.
  Ni waktu nak balik kul1 ptg. Sempat lagi bergambar he3...

Sekian.....

Selasa, 6 Disember 2011

Kek Batik


( baru dpt letak gambar)


Semangat nak upload gmbr Kek Batik yg aku buat semalam di sini tapi laptop ni xde bluetooth pula so terpaksalah aku letak resepinya dulu ye. Klau aku perap cerita ni nti basi pula.

KEK BATIK

Bahan-bahannya:
 1/2 buku butter
3 biji telur
1 cawan milo
1/2 tin susu pekat
2 sb serbuk koko
biskut merie yg di patahkan 4

Cara-cara2:
  1. Campurkan semua bahan dalam kuali/periuk. bila pekat, masukkan biskut dan gaul
  2. Masukkan dalam loyang dan mampatkan
  3. Simpan dlm peeti ais dan boleh makan. Senangkan.
  4. Selamat mencuba

Isnin, 5 Disember 2011

Tak Sampai Hati

     As salam semua. Moga chat belaka lah ye. Aku alhamdulillah chat.

    Kat Kuantan ni dh 2 hari hujan. Malasnya nk keluar rumah beli lauk. Nak masak apa ye. Hujan2 ni sdp bselimut je he3...

     Abg kena kursus kt Cherating 4hari dr 4-7hb nov. Semalam dia pergi tumpg kwn. Lps je dftr terus ke Awana Kijal. Menebas la 2. Aku duk rmh je. Tak masak pun cuma panas lauk kelmarin je. Anak bukan nk mkn nasi. Bila mlm menjelma tggu abg tak sampai2 rumah. Bila cl dia jwb dh smpai Gebeng. Klau ke rumh dlm 25km. Call lg ckp kt UIA. Call lagi ckp dlm masjid UIA teman kwn dia tgk projek masjid 2 yg hampir siap. Abg kata ramai pekerja indin tdo dlm 2. Lampu pun dh ada.

     Pagi tadi kul6.15 driver dtg ambik kt rumah. Ala kesian awal pagi dh keluar mencari rezeki. Dah byk kali dia pujuk suruh aku ikut skali tdo kt hotel tp aku yg malas. Bukan tak nak tapi tak sanggup melalui hari2 yg membosankan. Walaupun duk dlm bilik hotel yg mewah tp bg aku ibarat bkurung dlm sangkar emas.

     Begitulah suami aku. Kalau anak dan isteri tak temankan dia ke mana2 dia sanggup tak pergi. Kali ni sbb tak jauh mana boleh berulang so dia berulang lah.

    Aku rasa petang ni atau subuh esok aku nk ikut dia ke hotel. Biar dia kursus dgn tenang. Rabu tengahari baliklah. Kesian suami asyik bertanya 'buat apa tu', 'dh makan ke belum'. Kalau kita ada depan dia, dia tak kalut sangat. Alhamdulillah suami aku seorang yg mengambil berat hal keluarga. Ada suami org lain 2, tak pernah call pun isteri kt rumah tanya 'buat apa'. Mcm tnggul la c isteri d rumah menunggu suami balik kerja.

............................................................. .......Selesai.................................................................................

    

   

Ahad, 4 Disember 2011

Tuan Rumah meninggal di Mekah 20nov2011

     As salam semua..ke mana cuti2 ni. Aku duk kt rumah berdua je dgn anak. Ayahnya dh g Cherating. Lepas check in hotel dia g menebas kt Awana Kijal. Malam baru balik 2 sbb tu lah aku x nak ikut dia g hotel. Dia enjoy dgn kawan2 tp kita bgaduh dgn anak dlm bilik hotel. Mana taknya dgn channel tv yg terhad, wifi yg slow dan aircond yang sejuk...aku memang alah dgn aircond. Mula sakit kepala, selsema dan demam..
     
     Hari ni nak cerita pasal tuan rumah yg aku duduk sekarang ni..arwah telah kembali ke rahmatullah pada 20 nov semasa mengerjakan haji di sana. Arwah tidak lalu makan dan minum selama 3 mggu katanya tak boleh masuk. Risau kan hati kita bila tgk org yg kita sayang tak lalu makan lebih2 lagi berada di tempat org.

     Si isteri bercerita, semasa mereka di dlm khemah, c suami btanya 'nampak tak langit tu rendah'? C isteri mjawab 'tidak'. Mungkin itu petanda arwah akan dijemput. Semasa di masjid arwah terjatuh dan bila sedar dia mnta minyak angin pada c isteri lalu di curah pada badan sebelah kanan. Rupanya arwah tkena strok.

     Aku ada btanya kpda c isteri kenapa tak hantar ke hospital semasa arwah tak boleh makan. Biasa kan di hospital doktor akan masukkan air tp c isteri mjawab dia kena melalui Tabung Haji sbb mereka pergi ikut pakej swasta. doktor ada tp ...aku lupa apa yg diceritakan c isteri. kan reka cerita tak elok pula kan.

     Arwah berumur 50 tahun bekerja di Kementerian Pelajaran Malaysia di Putrajaya. Sebelum ni bekerja di JKR cawangan Kejuruteraan Mekanikal Negeri Pahang sebagai SME State Mecanical Engineering yg sekarang diambil alih oleh suamiku.

     Di sini ada link gambar, semasa mandi, mengkhafankan dan kebumikan arwah. Semoga rohnya diccuri rahmat. Amin
http://almakki.com.my/?p=2205

Sabtu, 3 Disember 2011

     Selamat petang semua...tentu masa ni tengah bsantai bsama2 keluarga kan? Dah makan ke? Masak apa? Aku berdua je bsama anak. C ayah pergi menebas awal pagi lagi. Begitulah kerja dia bila hari cuti. Kalau dulu dia dengar jg ckp kita bila kita larang skrg buat x tau je..tp pndai lah dia pujuk. Ajak jalan lah ajak makan lah..mcm2 lah..aku ambik kesempatan lah apa yg aku mau he3...denda namanya..

     Esok cik abang ada kursus kt Cherating 4 hari 3 mlm..korang boleh agak x apa yg kita dpt buat bila berada dlm bilik hotel 24jam 1hari? Makan tidur makan tidur kan? Aduhai...malas betul nk pergi tp kesian pula bila mlm dia xde teman..sunyi katanya..tp bila kita ada, mmmm dia bgaduh dgn anak berebut channel kt tv..sakit telinga mdengar..c anak nk tgk tv iq c ayah nk tgk sukan..aku...???? Aku mcm biasa la dgn kwn2 di fb he3...

     Hari ni masak kari daging, daging goreng n ikan goreng. Anak makan 2 ekor ikan . Dia tak suka makan daging sbb lekat celah gigi katanya. C ayah tu lagilah tak suka daging he3...habis aku terasa nk mkn so aku masaklah.. salah ke? Sayur lupa masak..tp aku ada masak bubur kacang utk minum petang. Rajin tak aku???

     Oh ya 2 hari lepas g sebuah kedai. Kwn cakap kt c2 dia buat kelas mekap tp anjuran MARA. Belajar 1 tahun kna byr rm250 tp elaun rm300 1bulan. Awal tahun dpn mula kelas. Dekat dgn rumah jd aku teringin nk joint. Utk kursus separuh masa hri sabtu ahad 8.30pg-2.00ptg. Kalau sepenuh masa dari pagi hgga ptg.

     Aku belum diberi penjelasan terperinci cuma tgk pada iklan yg ditampal di pintu masuk. Sekarang ni tengah tggu panggilan. Harap C abang tak kena tukar tempat keje lah ye..Aku mmg minat mekap ni tp x boleh pakai sbb muka jadi gatal. Aku cuma nk mekapkan kt muka org je. yang paling minat ambik gambar tp kebanyakan kelas org laki yg ajar..laki aku ni payah ckit klau nk lepas dgn org laki maklum lah.....